Što bi bio Elvis Presley da nije postao Kralj Rock and Rolla

Što bi bio Elvis Presley da nije postao Kralj Rock and Rolla

Što bi bio Elvis Presley da nije bio pjevač? I što su o uspjehu rekli Oprah Winfrey, Thomas Edison…

Shutterstock 1017849391

Razmišljate li o svom odnosu prema poslu, organizaciji u kojoj radite, kolegama, mentorima, pretpostavljenima, produktivnosti, novcu, slobodnom vremenu ili zdravlju?

Postoji li područje u kojem se osjećate kao da nikako ne uspijevate? Zašto se tako osjećate i što možete očekivati ako se prepustite tom osjećaju?

Naš osjećaj uspjeha ili neuspjeha ovisi o različitim mjerilima s kojima se uspoređujemo.

Bliže uspjehu

Najčešće se uspoređujemo s drugim ljudima. A tada uglavnom uočavamo njihova ostvarenja, društveni status, poslovnu moć i materijalnu korist. Sve ćemo to pripisati njihovoj velikoj sreći. Na taj način umanjit ćemo uspjeh tih ljudi, a sebe ćemo istovremeno žaliti zbog vlastitog neuspjeha. Umjesto toga, valjalo bi stoički priznati kako se nismo spremni odreći vlastite komocije.

A ako bi zaista žarko željeli uspjeti, nemamo se vremena žaliti. Koristit ćemo se raspoloživim potencijalom, vremenom i energijom. Ustrajno ćemo raditi na svome cilju. Uspjeh ćemo sagledavati svakodnevno, uspoređujući koliko smo sami sebe unaprijedili u odnosu na trenutak prije ovoga. Koliko smo u odnosu na taj trenutak mudriji, snažniji, smireniji, pažljiviji – upravo toliko smo bliže uspjehu.

Malim koracima krećemo se naprijed, a dosljednošću i usredotočenošću stvaramo bazu dobrih navika koje će u konačnici unaprijediti naš razvoj u svakom pogledu. Na taj način ćemo kontinuirano poboljšavati svoj život, bez obzira na dobre ili loše okolnosti, uspone ili padove.

Usporedbe s uspješnima

Svaki neuspjeh u tom slučaju je samo još jedan korak bliže do uspjeha, jer smo naučili važnu lekciju – kako stvari ne funkcioniraju!

A kada se već volimo uspoređivati s uspješnima, evo što su o uspjehu rekli najuspješniji među svima:

Elvis Presley

„Na audiciji za pjevača lokalnog kvarteta odbili su me riječima:

– Sinko, od muzike nećeš živjeti!

Da sam ih poslušao, bio bih vozač kamiona.“

Thomas Edison

Genij je jedan posto inspiracije i 99 posto znoja. Najveći životni promašaji su ljudi koji ne shvate koliko su bili blizu uspjeha u trenutku kada su odustali.

Walt Disney

„Jedini način da uspijete u nečemu je da prestanete navoditi izlike i odlučno krenete djelovati.“

Henry Ford

Svaki neuspjeh je prilika za novi i pametniji početak.

Oprah Winfrey

„Idi naprijed. Nemoj se bojati pasti. Svijet izgleda drugačije sa zemlje. I znaj da možeš imati sve! Ali ne možeš to imati odjednom.”